De nye prospektreglene som følger av EUs prospektforordning trådte i kraft i norsk rett 21. juli 2019. Formålet med de nye prospektreglene er å gjøre det enklere og billigere for utstedere, spesielt små og mellomstore utstedere, å få tilgang til kapitalmarkedene.

Prospektreglene er i det vesentligste videreført, men de nye reglene innebærer flere forenklinger og øvrige endringer. Ettersom prospektforordningen gir lite rom for nasjonal tilpasning innebærer gjennomføringen av regelverket i norsk rett en fullharmonisering med prospektregimet i EU. De mer detaljerte kravene til EØS-prospekt og innholdet i EØS-prospekter utarbeides av ESMA og publiseres i ESMAs anbefalinger.

Prospektforordningen er inntatt i norsk rett gjennom en henvisning i verdipapirhandelloven § 7-1 (1). Prospektforordningen gjelder kun for EØS-prospekter, og nasjonale prospekter reguleres derfor fortsatt i nasjonale bestemmelser. De tidligere reglene om nasjonale prospekter er hovedsakelig videreført, men med enkelte endringer, blant annet i form av skjerpede innholdskrav og enkelte tilpasninger til de nye reglene om EØS-prospekt.

Hvorfor nye prospektregler?

Prospektforordningen gir et samordnet prospektregime i EU/EØS med regler om når det er krav om prospekt, hvilken informasjon prospektet skal inneholde og hvordan prospektet skal godkjennes. Forenklingen av prospektregelverket skal effektivisere markedets tilgang på kapital og samtidig ivareta hensynet til informasjon og investorbeskyttelse.

De nye prospektreglene trådte i kraft 21. juli 2019, samme dato som prospektforordningen i sin helhet trådte i kraft i EU.

De sentrale endringene

Nye prospektregler – prospektplikten

  • Beløpsgrensen for plikt til å utarbeide tilbudsprospekt er økt fra EUR 5 millioner til EUR 8 millioner
  • Grensen for fritak fra plikt til å utarbeide noteringsprospekt er økt fra 10% til 20% av kapitalen i en allerede notert aksjeklasse og er også gjeldende for alle typer av omsettelige verdipapirer

Nye og forenklede innholdskrav

  • Krav om kortere sammendrag og annet format på sammendraget
  • Risikofaktorer skal presenteres i et begrenset antall kategorier og sorteres ut fra vesentlighet
  • “Nødvendig informasjon”-testen er endret, blant annet til et krav om konsekvens i informasjonen som inntas i prospektet
  • Nytt universelt registreringsdokument
  • Sanksjonsreglene ved overtredelse av prospektregelverket er endret ved at det blant annet stilles krav om minimumssanksjoner og overtredelsesgebyrer

Reglene om nasjonale prospekter er endret ved blant annet  skjerpede innholdskrav og som en konsekvens av endringene for EØS-prospekter.

De detaljerte innholdskravene til prospekt utgis av den europeiske tilsynsmyndigheten, ESMA. Vi har samlet ESMAs utgivelser, og andre sentrale rettskilder knyttet til de nye prospektreglene her.

Hvorfor Wiersholm?

Wiersholm har et av Norges ledende team for kapitalmarkedstransaksjoner og børs- og verdipapirrettslige spørsmål. Vårt kapitalmarkedsteam er anerkjent som Tier 1 i alle større internasjonale kåringer. Vi har bistått i et stort antall komplekse og profilerte børsnoteringer og emisjoner i det norske markedet, og har hatt en rolle i mer enn 30 børsnoteringer de siste fem årene. I tillegg til bistand i kapitalmarkedstransaksjoner bistår vi utstedere og andre aktører på verdipapirmarkedet i verdipapirrettslige og finansregulatoriske spørsmål og vurderinger. Wiersholms kunnskap, erfaring og motivasjon gjør at vi kan yte den beste bistanden og sørge for en effektiv prosess.