Beløpsgrensen for EØS-prospekter er nå økt til EUR 8 millioner og grensen for unntak fra prospekt er økt til 20% av utsteders noterte verdipapirer i samme klasse.

Endring i plikten til å utarbeide tilbudsprospekt

Tidligere var det plikt til å utarbeide EØS-prospekt ved tilbud om tegning eller kjøp av omsettelige verdipapirer med et samlet vederlag på EUR 5 millioner eller mer, beregnet over en periode på 12 måneder.

Etter de nye reglene er denne beløpsgrensen endret til EUR 8 millioner. En utsteder kan dermed hente mer kapital i markedet uten EØS-prospekt.

En konsekvens av at beløpsgrensen for EØS-prospekt økes er at maksimumsgrensen for nasjonale prospekter økes. Tilbud om tegning av omsettelige verdipapirer med et samlet beløp på mellom EUR 1 million til EUR 8 millioner reguleres dermed av reglene om nasjonale prospekter. Reglene om nasjonale prospekter er mindre omfattende enn kravene til EØS-prospekt og krever ikke at prospektet kontrolleres før publisering. Endringene i reglene om nasjonale prospekter kommenteres her.

Endring i plikten til å utarbeide noteringsprospekt

De nye reglene viderefører plikten til å utarbeide EØS-prospekt ved opptak til notering av omsettelige verdipapirer på regulert marked.

10%-unntaket er økt til 20%

Tidligere gjaldt det et såkalt 10%-unntak for noteringsprospekt. Dette innebar at utstedere var unntatt fra plikten til å utarbeide prospekt ved opptak til notering av aksjer i en allerede notert aksjeklasse, dersom antall aksjer som noteres utgjorde mindre enn 10% av den allerede noterte aksjeklassen beregnet over en periode på 12 måneder.

Med de nye reglene er grensen økt til 20%. Endringen er særlig praktisk ved rettede emisjoner og andre kapitalinnhentinger over en kort periode uten tilbudsprospekt, som “over-natten” emisjoner som er svært utbredt i det norske kapitalmarkedet.

I tillegg er 20%-unntaket utvidet til å omfatte andre verdipapirer enn aksjer slik at samme unntak gjelder for andre noterte verdipapirer.

Unntaket fra plikten til å utarbeide prospekt er også videreført for notering av aksjer som utstedes ved konvertering, bytte av finansielle instrumenter eller bruk av rettigheter, forutsatt at aksjer i samme klasse er notert på regulert marked. De nye reglene medfører imidlertid at slike aksjer nå skal tas med i beregningen av 20%-grensen.

Informasjonsdokument kan ikke lenger benyttes som “tilsvarende dokument”

En annen viktig endring som er innført er at muligheten til å benytte informasjonsdokument som er godkjent av Oslo Børs som et “tilsvarende dokument” er bortfalt. “Tilsvarende dokument” må i stedet utformes i henhold til særskilte innholdskrav.