Innholdskravene til et EØS-prospekt er i all hovedsak videreført som før, men det er innført nye krav til sammendraget og risikofaktorene.

Nye krav til sammendraget

Det er innført nye krav til utforming og informasjon i sammendraget i EØS-prospekter.

Sammendraget skal være på maksimalt syv A4-sider. Formålet med kravet er at utstedere skal oppfordres til å kun innta informasjon i sammendraget som må anses som vesentlig for investorer, og at sammendraget skal være oversiktlig og lett forståelig.

Sammendraget skal inndeles i fire hoveddeler: introduksjon med advarsler; nøkkelinformasjon om utsteder; nøkkelinformasjon om verdipapirene; og nøkkelinformasjon om tilbudet eller opptaket til notering på regulert marked. Det er også innført en rekke konkrete innholdskrav til de ulike hoveddelene i sammendraget.

Sammendraget skal ikke være en ren sammenstilling av informasjon som ellers fremgår i prospektet, slik sammendrag etter dagens praksis ofte er.

Nye krav til fremstilling av risikofaktorer

De nye reglene stiller også nye krav til prospektets fremstilling av relevante risikofaktorer. Risikofaktorene skal begrenses til å omfatte risikoer som er spesifikke for utstederen eller verdipapirene, og som er vesentlige for at en investor skal kunne fatte en informert investeringsbeslutning.

ESMA publiserte 29. mars 2019 retningslinjer for hvordan risikofaktorene skal presenteres og kontrolleres, herunder med detaljerte krav til både innhold og form på risikofaktorene. Retningslinjene finner du her.

Innholdskrav:

  • Relevans: risikofaktorene må beskrive en relevant risiko og skal ikke omfatte standard (boiler-plate) eller generelle risikofaktorer. Risikofaktorene skal heller ikke kopieres fra tidligere eller andres prospekter.
  • Vesentlighet: risikofaktorene må være vesentlige for utsteder og/eller utsteders finansielle instrumenter. Den potensielle negative virkningen av en relevant risikofaktor må klart fremgå, enten kvantitativt eller kvalitativt, og formildende faktorer skal ikke bidra til å begrense en risikofaktors betydning.
  • Grunnlag: en risikofaktors vesentlighet og relevans skal underbygges av annen informasjon i prospektet, enten generelt eller med spesifikk informasjon.

Form:

  • Kategorisering: risikofaktorene skal kategoriseres under passende overskrifter og antallet kategorier skal begrenses til ti, med mindre spesielle omstendigheter tilsier at det er behov for flere underkategorier.
  • Presisjon: risikofaktorer skal være presise og prospektmyndigheten skal utfordre omfanget av risikofaktorer.
  • Rekkefølge i sammendraget: ettersom de vesentligste risikofaktorene skal beskrives først i hver kategori, skal risikofaktorene i sammendraget være konsistente med rekkefølgen innenfor hver kategori.

Forenklede innholdskrav for enkelte noterte utstedere

De nye reglene oppstiller forenklede innholdskrav til EØS-prospekter for offentlige tilbud eller opptak til notering der allerede noterte utstedere gjennomfører etterfølgende utstedelser. De forenklede innholdskravene gjelder for utstedere som har vært notert på regulert marked eller vekstmarked i en sammenhengende periode på minst 18 måneder. De forenklede innholdskravene fremgår av kommisjonsforordninger.

Adgang til å utarbeide universelt registreringsdokument

Utstedere som har omsettelige verdipapirer opptatt til notering på regulert marked eller en multilateral handelsfasilitet er gitt adgang til å utarbeide et universelt registreringsdokument hvert regnskapsår. Hensikten er at utsteder da raskere vil kunne få på plass et EØS-prospekt i en senere tilbuds- eller noteringssituasjon ved å supplere det universelle registreringsdokumentet med et verdipapirdokument og et sammendrag.

Det universelle registreringsdokumentet skal beskrive selskapets organisering, virksomhet, finansielle situasjon, inntekter, framtidsutsikter, eierstyring og aksjonærstruktur.

Utstedere som har fått godkjent et universelt registreringsdokument i to etterfølgende regnskapsår av Finanstilsynet kan få et universelt registreringsdokument registrert uten forutgående godkjenning. Slike utstedere vil få status som regelmessige utstedere (“frequent issuers”) dersom det årlig publiseres et universelt registreringsdokument og vil dermed kunne dra nytte av en raskere godkjennelsesprosess for etterfølgende EØS-prospekter.

Dersom et universelt registreringsdokument godkjennes innen fire måneder etter utløp av regnskapsåret, eller tilsvarende innen to måneder etter utløpet av første halvår, vil det på visse vilkår kunne anses å oppfylle utstederens plikt til å offentliggjøre henholdsvis årsrapport og halvårsrapport. De spesifikke innholdskravene fremgår av kommisjonsforordninger.

Innføring i EØS-vekstprospekt med forenklede innholdskrav

Det er også innført en ny type prospekt, EØS-vekstprospekt, med forenklede innholdskrav for visse typer av utstedere som ikke har verdipapirer opptatt til handel på regulert marked.

EØS-vekstprospekter har sammenheng med innføring av regler om markedsplasser for små og mellomstore bedrifter, såkalte SME Growth Markets, og at det derfor er et behov for å tilpasse prospektregelverket for slike selskap.

Et EØS-vekstprospekt skal utarbeides på standardisert format bestående av et registreringsdokument, et sammendrag og et verdipapirdokument. De spesifikke innholdskravene fremgår av kommisjonsforordninger.