Compliance Update høsten 2022
I dette nyhetsbrevet gir Wiersholms avdeling for Compliance og ESG en oversikt over relevante saker, rettsavgjørelser og lovendringer som så langt har preget høsten 2022.
ESG og bærekraftig finans
Ny bærekraftslov er ventet å tre i kraft ved årsskiftet
Stortinget vedtok 17. desember 2021 en ny lov om offentliggjøring av bærekraftsinformasjon i finanssektoren mv (“bærekraftsloven”), som gjennomfører taksonomiforordningen (2020/852) og offentliggjøringsforordningen (2019/2088) i norsk rett. Regjeringen meldte i desember i fjor at bærekraftsloven først vil kunne settes i kraft etter at forordningene er innlemmet i EØS-avtalen. Selv om EØS-komiteen allerede i april i år vedtok å innlemme forordningene i EØS-avtalen, gjelder de ennå ikke som norsk rett. Det ser ut til at vi må vente et par måneder til før reglene blir gjeldende i Norge, da Finansdepartementet 8. september kunngjorde at reglene estimeres å kunne tre i kraft i Norge ved nyttår.
Regjeringens temaside gir en oversikt over taksonomiregelverket, og gir svar på ofte stilte spørsmål om taksonomien og gjennomføringen av regelverket i norsk rett.
Varsling
EUs varslingsdirektiv på høring
EU vedtok den 23. oktober 2019 et nytt direktiv om vern av personer som varsler om brudd på nærmere angitte deler av EU-retten, direktiv 2019/1937 (varslingsdirektivet). Direktivfortalen fremhever blant annet at lovgivningen om varsling i EU er fragmentert og ikke gir varslere et tilstrekkelig vern mot gjengjeldelse. Som oppsummert av regjeringen, er formålet med direktivet derfor å bedre håndhevingen av EU-retten og EUs politikk innenfor spesifikke områder ved å fastsette felles minimumsstandarder som sikrer et høyt beskyttelsesnivå for varslere.
Fredag 16. september gikk høringsfristen ut for innspill til Justis- og beredskapsdepartementet knyttet til utsendt utredning om gjennomføring av varslingsdirektivet i norsk rett. Utredningen analyserte hvilke forpliktelser som fulgte av direktivet og forholdet mellom direktivet og gjeldende norske regler, herunder ble det vurdert om det er behov for endringer i norske regler om varsling, samt hvilke endringer som i så fall er nødvendige.
Høringsinnspillene fra de tilsammen 49 høringsinstansene blir nå gjennomgått og kan leses her.
Granskning
Revisjon av retningslinjer for private granskninger og ny dansk høyesterettsdom om habilitet og uavhengighet i granskninger
Advokatforeningen nedsatte høsten 2019 et utvalg, som blant annet består av Wiersholm-partner Georg Abusdal Engebretsen, for å gjennomgå foreningens retningslinjer for private granskninger og vurdere behovet for å revidere disse. Forslaget har nylig vært på høring, hvor høringsfristen var 15. juni 2022. Flere advokatfirmaer, samt Arbeidstilsynet, Justisdepartementet, NHO, LO, KS, Juristforbundet og Oslo statsadvokatembeter har inngitt sine høringssvar, som kan leses her. Utvalget har startet å gjennomgå høringssvarene, og vil deretter vurdere eventuelle endringer i retningslinjene, som til slutt må vedtas av hovedstyret.
Den 1. september 2022 avsa dansk Høyesterett en prinsipiell dom om habilitetskrav i granskning i en av Danmarks største økokrim-saker, som kan leses i sin helhet her. Dommen kan få betydning når Advokatforeningen nå reviderer sine retningslinjer for private granskninger.
Det er imidlertid delte meninger hvorvidt dommen vil få store konsekvenser for advokatbransjens utførelse av granskningsoppdrag.
Menneskerettigheter og arbeidsforhold
EU-kommisjonen foreslår å forby produkter produsert gjennom tvangsarbeid
EU-kommisjonen kom 14. september med et nytt forslag til forordning som skal forby produkter som er produsert gjennom tvangsarbeid. Dette er et forslag som kommer på toppen av det allerede eksisterende forslaget om et direktiv om human rights due diligence (som vil minne om åpenhetsloven), og forholdet mellom disse regelverkene er kommentert innledningsvis i forslaget.
Miljø og bærekraft
Forslag til ny regulering av datasentre i Norge
Datasenternæringen i Norge er nokså ny, og det stilles få særskilte krav til datasentre under dagens regelverk. I høringen av ny lov om elektronisk kommunikasjon (ekomloven), som ble sendt på høring 2. juli 2021, ble det foreslått en hjemmel for å regulere datasenternæringen som tilhørende fasilitet til ekomnett- og tjenester. I etterkant av høringen har Kommunal- og distriktsdepartementet vurdert at reguleringsforslaget ikke går langt nok i å stille krav til sikkerhet, og mener at kravene bør tydeliggjøres.
I tilleggshøringen fremmes det derfor forslag om en ytterligere regulering av datasentre for å sikre robuste og stabile datasentre i Norge med god sikkerhet, blant annet med forslag om registreringsplikt. Høringsfristen var 9. september og høringssvarene kan leses her.
Sanksjoner
Forslag om nye sanksjoner mot Russland
Som en reaksjon på Russlands folkerettsstridige angrep på Ukraina, har EU innført omfattende sanksjoner som Norge har sluttet opp om. Sanksjonene er fortløpende blitt gjennomført i norsk rett, og som stadig blir strengere. Den hittil siste pakken av sanksjoner ble vedtatt 26. august. Hovedpunktene i den siste sanksjonspakken kan leses her.
EU foreslo onsdag 28. september nye sanksjoner mot Russland, som blant annet innebærer import- og eksportforbud.
Lover
Endringer i lover og forskrifter fra 1. juli 2022
- Åpenhetsloven (LOV-2021-06-18-99) om virksomheters åpenhet og arbeid med menneskerettigheter trådte i kraft 1. juli 2022.
- Endringer i straffeloven (LOV-2005-05-20-28) hvor inndragningsreglene klargjøres og presiseres.
- Endringer i forvaltningslovens (LOV-1967-02-10) regler om administrative foretakssanksjoner og habilitet.
Kontaktpersoner
Publisert:
Sist oppdatert: