Fintech

Bruk av teknologi i finansielle tjenester er en viktig driver i utviklingen av finanssektoren. Både etablerte aktører og nye aktører integrerer teknologi for å forbedre sine tjenester. Wiersholm bistår et bredt spekter av klienter, fra tradisjonelle banker, forsikringsselskaper og andre finansinstitusjoner, til start-ups og teknologiselskaper, med å navigere i det juridiske landskapet knyttet til finansteknologi (fintech).

Regelverksutvikling som fremmer digital utvikling og teknologinøytralitet har bidratt til innovasjon i finansmarkedet. Innføringen av det reviderte betalingstjenestedirektivet (PSD2) har for eksempel lagt til rette for at fintech-bedrifter kan tilby et bredere tjenestespekter. Det er også fastsatt rammeverk for nye forretningsmodeller, slik som tjenester innenfor crowdfunding (ECSP-forordningen) og kryptoeiendeler (MiCA-forordningen).

Den økte kompleksiteten i det rettslige rammeverket krever forståelse av hvilke regulatoriske rammevilkår som gjelder for fintech-tjenester, herunder om tilbydere trenger særskilt konsesjon. Vi bistår for å sikre at din virksomhet overholder gjeldende regelverk, og at den kan posisjonere seg for å utnytte teknologiske muligheter på en juridisk robust måte.

Et økende europeisk fokus er å utvikle «open finance»-løsninger i områder utenfor betaling, der FIDA-reguleringen skal legge til rette for datadeling i finansiell sektor. Slik reguleringen gir nye muligheter, men også økt kompleksitet på fintech-området, for eksempel i spørsmål om sikkerhet, personvern og behovet for å sikre beskyttelse av forretningshemmeligheter, slik som egenutviklede tjenester.

Den teknologiske utvikling endrer også risikobildet for finansforetakene. DORA-forordningen er ment å styrke den digitale operasjonelle motstandskraften hos disse foretakene og kritiske IKT-leverandører, gjennom krav til finansielle foretaks IKT-risikostyring, sikkerhet, informasjonsdeling og rapportering. DORA stiller også omfattende krav til bruk av leverandører. Avtaler mellom regulerte virksomheter og teknologileverandørene må sikre regeletterlevelse og aktørenes kommersielle interesser på en god måte. Wiersholm har kompetanse i å utarbeide og forhandle slike avtaler, for eksempel knyttet til kjernesystemer.

Wiersholm har omfattende erfaring med å håndtere kompleksitetene som oppstår ved bruk av teknologi i finansielle tjenester og produkter. Vi besitter tverrfaglig kompetanse innen relevante juridiske felt, som finansregulatorisk, teknologi og IKT-kontrakter, personvern (GDPR), immaterialrett, finansiering, skatt og avgift.

Våre tjenester

Avklaring av hvilke krav som gjelder for tjenesten, herunder om det foreligger konsesjonsplikt
Bistand med søknadsprosesser og myndighetskontakt, herunder for fintech-bedrifter som er underlagt særskilte regelverk
Rådgivning om organisatoriske krav og virksomhetskrav for foretakene, for eksempel utarbeidelse av rutineverk og risikovurderinger
Bistand i forbindelse med forhandling og inngåelse av IKT-avtaler og utkontrakteringsavtaler
Bistand ved personvernspørsmål (GDPR)
Rådgivning ved IKT-anskaffelser hos aktører underlagt særskilte regulatoriske krav som bank- og finansbransjen
Rådgivning om regulatoriske rammevilkår, herunder forbrukerrett og markedsføringsrett
Bistand med finansiering, herunder prosjektfinansiering, låneavtaler og emisjoner
Rådgivning i spørsmål om skatt og avgift

Innsikt


Hold deg oppdatert!

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få invitasjoner, ekspertinnsikt, oppdateringer om viktige juridiske endringer og nyttige analyser som holder deg i oppdatert.