Compliance Update oktober 2022
I dette nyhetsbrevet gir Wiersholms avdeling for Compliance og ESG en oversikt over de viktigste sakene, rettsavgjørelsene og lovendringene fra oktober 2022.
Rettspraksis
Nylig fikk Romsdal Sparebank medhold av Møre og Romsdal tingrett i at banken både hadde en rett og plikt til å avvikle kundeforholdet til Eirawater AS, fordi selskapet ikke dokumenterte opprinnelsen av tilskudd på en tilfredsstillende måte.
Eirawater AS produserer kildevann i Eresfjord i Molde kommune, og eies blant annet av et saudiarabisk selskap som kjøpte seg opp i romsdalsseskapet i 2016. Siden da har det blitt overført nesten 150 millioner kroner til Eirawater AS. Romsdal Sparebank frykter at pengene kommer fra terrorfinansiering og hvitvasking.
Et sentralt spørsmål i saken var hva som ligger i uttrykket “midlenes opprinnelse” i hvitvaskingsloven § 24. Det er forventet at avgjørelsen vil bli anket til lagmannsretten.
Høyesteretts ankeutvalg avsa 28. oktober 2022 kjennelse i sak om varetektsfengsling etter droneflyvning over norsk territorium. Hålogaland lagmannsretts kjennelse, hvor siktede ble løslatt, ble opphevet.
Bakgrunnen for saken er at en mann, med både britisk og russisk statsborgerskap, ble siktet for å fly droner på Svalbard jf. sanksjonsloven § 4, jf. § 2, jf. sanksjonsforskriften § 19.
Sanksjonsforskriften § 19 lyder slik:
«Det er forbudt for alle luftfartøyer som drives av russiske luftfartsselskaper, herunder som markedsansvarlig transportør i avtaler om felles rutenummer eller reservasjon av kapasitet, eller for russiskregistrerte luftfartøyer, eller for ikke-russiskregistrerte luftfartøyer som eies, leies eller på annen måte kontrolleres av russiske fysiske eller juridiske personer å lande på, ta av fra eller fly over Norges territorium. Luftfartøyet kan om nødvendig hindres i å forlate landingsplassen.”
Den 18. oktober begjærte påtalemyndighetene den siktede varetektsfengslet. Vestre Finnmark tingrett samtykket i fengsling av siktede, mens Hålogaland lagsmannrett under dissens landet på løslatelse. Flertallet mente nemlig at droner ikke var omfattet av uttrykket “ikke-russiskregistrerte luftfartøyer” i sanksjonsforskriften § 19, fordi uttrykket ifølge flertallet forutsetter at luftfartøyet er registrert.
Påtalemyndighetene anket kjennelsen til Høyesterett.
Høyesteretts ankeutvalg kom til at lagmannsrettens flertall tolket sanksjonsforskriften feil. De mener at forbudet mot å lande på, ta av eller fly over Norge med “ikke-russiskregistrerte fartøyer” som eies, leies eller på annen måte kontrolleres av russere, også inkluderer droner:
“I uttrykket «luftfartøyer» ligger det ikke noe skille mellom registrerte og ikke-registrerte fartøyer. Det er derfor ikke tvilsomt at det første alternativet omfatter et forbud mot å lande på, ta av fra eller fly over Norges territorium for alle russiske luftfartsselskaper uavhengig av om luftfartøyet er registrert eller ikke.”
Bærekraftig finans
Finansdepartementet har kunngjort at loven om bærekraftig finans, som gjennomfører EUs taksonomiforordning og offentliggjøringsforordningen i norsk rett, først vil kunne tre i kraft i 2023, og ikke i 2022, som tidligere antatt.
Årsaken er at de to forordningene først må innlemmes og tre i kraft i EØS-avtalen. Selv om EØS-komiteen i april i år vedtok å innlemme forordningene i EØS-avtalen, trer ikke vedtaket i kraft før etter at både Island og Liechtenstein har løftet sine konstitusjonelle forbehold.
Arbeidsliv
Regjeringen lanserer i sin handlingsplan til sammen 35 forskjellige tiltak for å forebygge og bekjempe sosial dumping og kriminalitet i arbeidslivet:
- Øke skattefradraget for fagforeningskontingent
- Bidra til økt organisasjonsgrad og tariffavtaledekning i samarbeid med partene i arbeidslivet
- Styrke kunnskapen om et organisert arbeidsliv
- Styrke samarbeidet mot svart økonomi (SMSØ) på regionalt og nasjonalt nivå
- Gi støtte til Fair Play Bygg Norge
- Kollektiv søksmålsrett på flere områder
- Tydeliggjøre arbeidstakerbegrepet i arbeidsmiljøloven
- Sikre arbeidstakere tydelige og forutsigbare arbeidsvilkår
- Tydeliggjøre kravene til innkvartering som arbeidsgiver stiller til rådighet for arbeidstaker
- Sikre arbeidstakeres rettigheter ved konkurs
- Styrke Arbeidstilsynet
- Styrke allmenngjøringsordningen
- Vurdere endringer i utlendingsregelverket for å hindre utnyttelse av utenlandske arbeidstakere
- Styrke nettbasert informasjon om arbeidsforhold i Norge
- Benytte sentrale møtepunkter som Skatteetatens ID-kontroll til å formidle informasjon til utenlandske arbeidstakere
- Forbedre informasjonen til arbeidsgivere og oppdragsgivere om oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske arbeidstakere
- Styrke bistanden til arbeidstakere som utnyttes og til ofre for menneskehandel og tvangsarbeid
- Utrede etablering av digital oversikt over arbeidskontrakter
- Utvikle ordninger for deling av seriøsitetsinformasjon
- Videreutvikle Skatteetatens samarbeidsavtaler med offentlige oppdragsgivere og private entreprenører
- Formidle informasjon til forbrukere gjennom «Tett på» og handlehvitt.no
- Vurdere publisering av stansingsvedtak slik at innkjøpere og forbrukere lettere kan velge bort useriøse og kriminelle aktører
- Sikre tilstrekkelig informasjon om etablerte godkjenningsordninger og innføre ny godkjenningsordning for bemanningsforetak
- Vurdere innføring av et nasjonalt register for serveringsbevillinger
- Evaluere nye regler om innleie fra bemanningsforetak
- Forbedre statistikk om bruk av innleie
- Få bedre kunnskap om bruk og omfang av ubetalt eller svært lavt betalt arbeid
- Sammenstille tidligere evalueringer av tiltak mot sosial dumping, og kartlegge hvordan regelverk på arbeidslivsområdet etterleves og følges opp
- Øke forskningen på tema relatert til utenlandske arbeidstakere, sosial dumping, arbeidslivskriminalitet og menneskehandel
- Følge opp evalueringen av Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter
- Styrke det tverretatlige samarbeidet for å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet
- Sikre effektiv bruk av sanksjoner
- Følge opp tjeneste for digital deling av tilsynsdata mellom ulike tilsynsmyndigheter
- Videreføre samarbeidet med europeiske arbeidsmarkedsbyrået (ELA)
- Forsterke samarbeidet med kontrollmyndighetene i Norden og Baltikum
Korrupsjon
Transparency International lanserte nylig rapporten Exporting Corruption. Dette er en forskningsbasert rapport som viser hvor godt – eller dårlig – land håndhever OECD-konvensjonen mot korrupsjon.
Digital sikkerhet
Under åpningen av sikkerhetsmåneden den 3. oktober, la Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) frem sin årlige rapport om nasjonalt digitalt risikobilde, som skal øke bevisstheten og motivere til en bedre digital sikkerhet i offentlige og private virksomheter.
Som oppsummert av NSM, viser rapporten en økning i antallet registrerte angrepsforsøk mot norske virksomheter i første halvdel av 2022. Antallet angrep som har lykkes har imidlertid gått ned sammenliknet med 2021. NSMs statistikk viser videre at særlig tre sektorer har vært utsatt for ulike typer cyberangrep det siste året. Dette er teknologibedrifter, virksomheter innen forskning og utvikling og offentlige forvaltningsorganer.
Bærekraft, klima og miljø
Staten er en betydelig eier i Norge og har direkte eierskap i over 70 selskaper som sysselsetter mer enn 300 000 ansatte. Staten eier for eksempel hele eller deler av selskaper slik som Equinor, Yara, Hydro, DNB og Kongsberg.
Fredag 21. oktober presenterte næringsminister Jan Christian Vestre regjeringens eierskapsmelding. Tittelen på den nye eierskapsmeldingen er “Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap“. Som navnet signaliserer, har regjeringen både vektlagt og forsterket hensynet til bærekraft, klima, miljø og natur.
Eierskapsmeldingen inneholder en rekke endringer knyttet til lønn, bonus, klimarapporteringer og kategorisering av selskapene. Regjeringen stiller flere og tydeligere forventinger til selskapene staten er eier i.
Det er tre år siden forrige eierskapsmelding ble lagt fram.
Ytringsfrihet
Den 15. august 2022 overleverte Ytringsfrihetskommisjonen sin utredning til kultur- og likestillingsministeren. Utredningen har nå blitt sendt på høring. Høringen er offentlig, og alle som ønsker kan gi et høringssvar innen fristen 16. januar 2023.
Utredningen inneholder nesten 100 anbefalinger som omfatter et bredt spekter av samfunnsområder, herunder lovendringer, utredninger, utarbeidelse av instrukser, veiledninger og handlingsplaner og anbefalinger rettet mot både offentlige og private virksomheter.
Sanksjoner og restriksjoner
Den 6. oktober innførte EU den åttende pakken med sanksjoner mot Russland. Norge har med noen få nasjonale tilpasninger sluttet opp om alle EUs sanksjonspakker. Sanksjonene er blitt fortløpende gjennomført i norsk rett.
De nye sanksjonene innebærer blant annet pristak på russisk olje, forbud mot sjøtransport av russisk olje til tredjeland over pristaket, samt forbud mot relaterte tjenester. I tillegg forlenges importforbud av en rekke russiske varer, som blant annet stålprodukter, tremasse, papir, maskiner og apparater, kjemikalier, plast, sigaretter.
EU innførte 17. oktober sanksjoner mot flere personer og organisasjoner i Iran knyttet til den brutale volden som er brukt mot demonstranter den siste tiden. Norge har fulgt etter, melder regjeringen.
– Norge er tilsluttet EUs sanksjoner mot Iran, og vi tar sikte på å også slutte oss til sanksjonene som EU vedtok i dag, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Innstrammingene som ble varslet 6. oktober, om at russiske fiskefartøy over 500 bruttotonn kun kan anløpe havnene i Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord, trådte i kraft 14. oktober.
Seminarer og kurs
Stadig flere bedrifter blir truffet av vedtatte sanksjoner som påvirker den daglige driften. Hvordan kan sanksjonene virke inn på din virksomhet? Og hvordan holde seg oppdatert?
Wiersholm and Wallbrook have the pleasure to invite to a joint breakfast seminar where we will provide a practical guide to human rights due diligence, featuring case studies from Brazil and China.
Helene Bogen and Georg A. Engebretsen from Wiersholm are joined by Mariana Abreu, Jonathan Friedman and Robin Pearson from Wallbrook.
Nyhetssaker og pressemeldinger
Statsråd Emilie Enger Mehl åpnet mandag 3. oktober nasjonal sikkerhetsmåned 2022.
I år var temaet for nasjonal sikkerhetsmåned “Sammen for en trygg digital hverdag“, med oppmerksomhet på løsepengeangrep og ulike former for sosial manipulering.
NSM oppfordrer norske virksomheter, særlig innen olje- og gassektoren, og andre kritiske samfunnsaktører, til å utvise årvåkenhet i forbindelse med gasslekkasjen i Østersjøen. Det anbefales at virksomheter iverksetter hensiktsmessige tiltak for å øke sin motstandsevne mot cyberoperasjoner.
Nobels fredspris for 2022 går til menneskerettsforkjemperen Ales Bialiatski fra Belarus, den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial og den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen Center for Civil Liberties.
Etter faglig råd fra forsvarssjefen, har regjeringen bestemt at Forsvaret hever sin beredskap, og går over til en ny fase i sin planverk fra 1. november.
Det er enighet i NATO om økt overvåkning i Nordsjøen og Østersjøen, og styrking av arbeidet med å beskytte kritisk infrastruktur, inkludert olje- og gassrørledninger, meldte regjeringen i etterkant av møtet i Brussel 12. til 13. oktober hvor forsvarsministerne i NATO deltok.
Kontaktpersoner
Publisert:
Sist oppdatert: