Tematilsyn knyttet til rettede emisjoner, likebehandling og håndtering av innsideinformasjon
Finanstilsynet publiserte den 19. desember 2023 endelige rapporter etter sitt tematilsyn knyttet til rettede emisjoner, likebehandling og håndtering av innsideinformasjon. Tematilsynet har betydning for verdipapirforetak og utstederselskaper. Tilsynet med Oslo Børs om samme tema forventes ferdigstilt tidlig i 2024.
For verdipapirforetakene dekket tematilsynet spørsmål om rådgivning og dokumentasjon knyttet til likebehandling, prosess for markedssonderinger, føring av innsidelister og lydopptaksplikt, og for utstederforetakene dekket tematilsynet spørsmål om tidfesting av innsideinformasjon og føring av innsidelister. Tilsynet dekker et fåtall konkrete emisjoner gjennomført på Oslo Børs og Euronext Growth i 2022.
Likebehandling
Likebehandling av aksjonærer er et tema som er viet mye oppmerksomhet i media de siste årene. For rettede emisjoner kommer spørsmålet på spissen ved at en begrenset gruppe investorer gis mulighet til å tegne aksjer, i motsetning til en fortrinnsrettsemisjon hvor alle eksisterende aksjonærer gis rett til å tegne sin forholdsmessige andel av de nye aksjene. Finanstilsynet har som del av tilsynet vurdert i hvilken grad verdipapirforetakene har gitt råd knyttet til transaksjonsstruktur og saklig fravikelse av likebehandlingskravet. Finanstilsynet har særlig lagt vekt på rutiner for å sikre forsvarlig rådgivning, samt om verdipapirforetakenes råd i enkelte konkrete transaksjoner har vært tilstrekkelig dokumentert.
Det er utsteders styre som er ansvarlige for å vurdere forsvarligheten av valgt struktur i den konkrete transaksjonen. Verdipapirforetakene plikter allikevel å gi informasjon, råd og vurderinger om alternative strukturer og kravene til likebehandling. Omfanget avhenger av verdipapirforetakets rolle og oppgaver i en konkret transaksjon. Finanstilsynet påpeker også viktigheten av at informasjon, råd og vurderinger knyttet til transaksjonsstruktur og likebehandling dokumenteres.
Finanstilsynet har ikke vurdert hvorvidt unntakene fra likebehandling har vært forsvarlig i de konkrete transaksjonene, men påpeker at relevante momenter vil være emisjonsvolum, kurs og eventuelle reparasjonsemisjoner.
Innhold i markedssonderinger
Markedssonderinger er en prosess hvor vilkårene i en emisjon diskuteres med mulige investorer i forkant av at transaksjonen offentliggjøres for å kartlegge interessen for en mulig transaksjon. Prosessen gjennomføres normalt av verdipapirforetak på vegne av et utstederforetak. I en markedssondering vil det ofte deles innsideinformasjon relatert til aksjene utstedt av et utstederforetak, og på denne bakgrunn er det gitt omfattende regler i verdipapirlovgivningen med formål å sikre forsvarlig deling av innsideinformasjon og at mottaker ikke settes i ufrivillig innsideposisjon.
I tematilsynet minner Finanstilsynet om at utstederforetaket ikke skal identifiseres før mottaker av markedssonderingen har godkjent å motta innsideinformasjon. For å øke sannsynligheten for at en investor godtar å motta innsideinformasjon er det allikevel vanlig å gi enkelte detaljer om utstederforetaket, men det er viktig at informasjonen som gis ikke alene eller samlet, sammenholdt med annen informasjon mottaker besitter, gir presise opplysninger om hvilket utstederforetak markedssonderingen gjelder.
Det er usikkert hvor grensen går, og hvor mye detaljer som kan deles om utstederforetaket før mottaker har godkjent å motta innsideinformasjon. Dette må vurderes fra sak til sak. Basert på tematilsynet synes Finanstilsynet å ha lagt seg på en ganske streng linje hvor det tillattes lite informasjon om bransje, størrelse, etc. Det er med andre ord grunn til å vise varsomhet for å begrense risikoen for ulovlig spredning av innsideinformasjon, som må balanseres mot formålet: Det må gis tilstrekkelig informasjon om utsteder til at mottaker kan vurdere om vedkommende aksepterer å bli satt i innside i det enkelte tilfellet.
Føring av innsidelister
Finanstilsynet har i tillegg påpekt enkelte feil ved føring av innsidelister, både for utstederforetakene og verdipapirforetakene. Feilene knytter seg blant annet til informasjon om den enkelte person som føres på listen og hvilken innsideinformasjon listen relaterer seg til. I tillegg er det konstatert avvik mellom et utstederforetak og verdipapirforetak knyttet til hvilket tidspunkt det forelå innsideinformasjon. Det illustrerer viktigheten av å gjøre en vurdering av når innsideinformasjon faktisk oppstår.
—-
Wiersholm har et av Norges ledende kapitalmarkedsteam, og bistår jevnlig både utstederforetak og verdipapirforetak i forbindelse med rettede emisjoner, herunder spørsmål om likebehandling og håndtering av innsideinformasjon.
Kontaktpersoner
Publisert:
Sist oppdatert: