Sparebankutvalget har levert sin utredning

Sparebankutvalget ble oppnevnt i august i fjor for å vurdere kapitalstrukturen i sparebanker. Sparebankutvalget leverte i dag sin utredning, og i dette nyhetsbrevet gir vi en oversikt over de viktigste punktene i utredningen.

Rapporten kan du lese her.

Regelverket for sparebankers virksomhet ble sist utredet av Banklovkommisjonen i 2009. Siden den gang har vi sett en betydelig utvikling i bankreguleringen. I tillegg har den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) vurdert at det er behov for endringer i egenkapitalbeviser som følge av EUs kapitalkravsregelverk. I lys av dette ble Sparebankutvalget oppnevnt 25. august 2023 for å foreta en grundig utredning av kapitalstrukturen i sparebanker.

Sparebanker har en viktig rolle i det norske banksystemet. I tillegg er sparebanker en betydelig bidragsyter til allmennyttige formål. Som en del av sin utredning, fikk Sparebankutvalget også i oppdrag å vurdere hvordan bankvirksomheten best kan støtte opp om allmennyttige samfunnsmessige formål.

I fjor høst lå det et lovforslag på bordet om å endre finansforetakslovens bestemmelser om utdeling fra utjevningsfondet i sparebanker med egenkapitalbevis, som var basert på EBAs merknader. Dette lovforslaget ble ikke fulgt opp av Stortinget, der Finanskomiteen ga uttrykk for at Sparebankutvalgets utredning bør avventes, nettopp for å sikre en helhet vurdering av alle relevante aspekter knyttet til sparebankenes kapitalstruktur.

Sparebankutvalget har i dag levert sin rapport til Finansdepartementet. Under følger en oppsummering av enkelte av utvalgets viktigste vurderinger og anbefalinger:

Fremtidig regelverk for sparebankenes kapitalstruktur – og særlig om egenkapitalbevis

Utvalgets vurdering av aksjesparebankmodellen

Kundeutbytte

For å gjennomføre anbefalingene foreslår utvalget endringer i finansforetakslovens bestemmelser om sparebanker og sparebankstiftelser, samt i finansforetaksforskriften og CRR/CRD-forskriften. Rapporten er omfattende, og flere punkter som ikke er nevnt her må vies oppmerksomhet. Vi følger høringen nøye og kommer tilbake med nærmere vurderinger.

Rapporten er sendt på høring med høringsfrist 3. februar 2025.

Publisert: 

Sist oppdatert: