Nye retningslinjer for innholdet i plan for klinisk utprøving

EU-kommisjonen har nylig publisert en veileder for hva en plan for klinisk utprøving bør inneholde. I denne artikkelen gir våre eksperter på life sciences en kort oversikt over anbefalingene i veilederen.

Bakgrunn

Gjennomføringen av Medical Device Regulation (2017/745/EU) (MDR) trådte i kraft i Norge 26. mai 2020. Formålet med MDR er å styrke pasientsikkerheten ved å innføre strengere standarder for kvalitet og sikkerhet for medisinsk utstyr som tilbys på EUs indre marked. I tillegg skal MDR stimulere til innovasjon av medisinsk utstyr og sørge for en enhetlig implementering av regelverket i EU. Se vår tidligere omtale av MDR her.

En søknad om kliniske undersøkelser i EU må vedlegges dokumentasjon som nevnt i MDR vedlegg XV kapittel II. Blant annet må det vedlegges en plan for den kliniske undersøkelsen (“clinical investigation plan” eller “CIP”). Formålet med en slik klinisk undersøkelsesplan er å gi en oversikt over undersøkelsen, samt å hjelpe myndighetene med å vurdere om den kliniske undersøkelsen tilfredsstiller gjeldende krav til slike undersøkelser.

EU-kommisjonen har nylig publisert  en veileder for innholdet i planen for klinisk utprøving, MDCG 2024-3 Guidance on content of the Clinical Investigation Plan for clinical investigations of medical devices. Veiledningen er tilgjengelig her.

Veiledningen er ikke juridisk bindende, men anses som “best practice”. Følger man retningslinjene, vil prosessen rundt søknad om kliniske undersøkelser kunne effektiviseres ved at myndigheter får tilstrekkelig informasjon med en gang. I tillegg vil en klinisk undersøkelsesplan som er grundig og hensiktsmessig utformet bidra til en god gjennomføring av selve undersøkelsen.

Innholdet i retningslinjene

Retningslinjene i veiledningen er gitt i tilknytning til spesifiserte kategorier. Nedenfor følger en kort oversikt over anbefalingene for hva den kliniske undersøkelsesplanen bør inneholde:

Wiersholms life science team bistår med regulatorisk rådgivning og med utarbeidelse og forhandling av avtaler knyttet til klinisk testing. Ta gjerne kontakt med oss.

Publisert: 

Sist oppdatert: 


Relaterte artikler