Vedtak om tilbakebetaling av lagsavgift
Wiersholm representerte nylig flere utenlandske rederier som krevde tilbakebetaling av lagsavgift ilagt fangst av reker og torsk i Barentshavet som ble landet via agent i Norge før den ble transportert videre til land utenfor EU.
Videretransport av fangst “brakt i land fra fartøy som fører flagg tilhørende en medlemsstat i Den europeiske union eller Storbritannia” var i utgangspunktet unntatt fra plikten til å betale lagsavgift, jf Fiskesalgsloven § 8 og transittforskriften av 21. april 2006 nr. 433 § 1.
Norges Råfisklag la til grunn at det gjaldt et tilleggsvilkår, som altså ikke fremgikk av lovens eller forskriftens ordlyd, om at fisken måtte fraktes til et land som er EU-medlem eller til Storbritannia. Rederiene bestred at det var adgang til å stille et slikt tilleggsvilkår og viste til betydningen av legalitetsprinsippet.
De senere år har myndighetene nærmest inntatt en schizofren fortolkning av transittforskriften:
- Tilleggskravet ble først påstått å gjelde i transittforskriften i brev av 18. oktober 2017 fra Fiskeridirektoratet til Norges Råfisklag
- Ved brev av 11. november 2021 la Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) til grunn at det ikke kunne oppstilles noe vilkår om destinasjon nettopp fordi et slikt vilkår ikke kan utledes av forskriften
- Den 10. mai 2023 snudde departementet, og departementet hevdet nå at det likevel kunne oppstilles vilkår om destinasjon
- Den 19. desember 2023 snudde departementet igjen og la til grunn at forskriften ikke hjemlet noe slikt tilleggsvilkår
NFD tok således klagen fullt ut til følge og viste til at det ikke foreligger tilstrekkelig hjemmel for å ilegge avgift på fangst som føres ut til et annet land enn et EU-land eller Storbritannia når øvrige vilkår i transittforskriften er oppfylt. Saken ble avgjort på legalitetsprinsippet:
“Legalitetsprinsippet er en av grunnsteinene i det norske rettssystemet. I tillegg til komponenten om at inngrep overfor den enkelte må ha hjemmel i lov, er det ytterligere to komponenter i prinsippet. Legalitetsprinsippet setter begrensninger i adgangen til utvidende tolkning og analogisk anvendelse av en rettsregel, og et krav om at den til enhver tid gjeldende rett skal være tilgjengelig og tilstrekkelig presis slik at den enkelte kan forstå hvilke plikter og rettigheter som påhviler hen. […]
Etter en konkret vekting av de ulike momentene kommer departementet i denne saken til at legalitetsprinsippets komponenter om begrensning for utvidende tolkning og krav til rettsregelens tilgjengelighet og presisjon vektes tyngst.
Klagers anførsler tas til følge.
Vedtaket av 11. mai 2023 omgjøres, og departementet ber Råfisklaget fatte nytt vedtak i saken.”
Saken dreier seg om tilbakebetaling av lagsavgift ilagt fangst i perioden 2016 til november 2021, samt eventuell avgift ilagt etter mai 2023 til og med august 2023.
På bakgrunn av avgjørelsen, bør også andre rederier i tilsvarende situasjon vurdere å sende krav om omgjøring og tilbakebetaling.
Det hører med til bildet at departementet med virkning fra 3. september 2023 har endret forskriften, og det følger nå av videretransportforskriften at det i dag oppstilles et vilkår om at fangsten landes i EU eller Storbritannia.
- fiskesalgslagsloven
- transittforskriften av 21. april 2006 nr. 433 om transitt av fisk fanget av og brakt i land fra britiske eller EU-fartøy (fremt til august 2023)
- videretransportforskriften 3. september 2023
Kontaktpersoner
Publisert:
Sist oppdatert: