Nytt innen arbeidsrett Q3 2023

Vi oppsummerer lovendringer, lovforslag og rettspraksis på arbeidsrettens område i årets tredje kvartal 2023. I tredje kvartal er det blant annet avsagt avgjørelser i både Høyesterett og lagmannsretten som er interessante og relevante for flere virksomheter.

Høyesterett: Krav om innmelding i pensjonsordning er en fordring på penger og dermed gjenstand for foreldelse

En enstemmig Høyesterett avgjorde i den såkalte Ishavskatedral-saken (HR-2023-1637-A) av 8. september 2023 at et krav om etterinnmelding i arbeidsgivers tjenestepensjonsordning må anses som en fordring på penger eller annen ytelse og dermed er gjenstand for foreldelse, med tre års foreldelsesfrist.

I lagmannsrettsdommen ble det avgjort med endelig virkning at en musiker som i mange år hadde spilt konserter i Ishavskatedralen, hadde vært fast ansatt i soknet fra 2013 og ikke oppdragstaker. Spørsmålet for Høyesterett var altså en konsekvens av at musikeren ble ansett for å være arbeidstaker.

Gjeldende tariffavtale åpnet for etterinnmelding i den obligatoriske tjenestepensjonsordningen, og det fulgte av tariffavtalen at virkningen var at soknet måtte betale pensjonspremie slik at musikeren opparbeidet seg pensjonsrettigheter. Spørsmålet Høyesterett tok stilling til var fra hvilket tidspunkt soknet hadde plikt til å gi etterinnmeldingen virkning. Lagmannsretten kom til at kravet ikke var gjenstand for foreldelse og dermed at ansettelsestidspunktet var avgjørende for etterinnmeldingen.

Høyesterett kom derimot til et annet resultat og mente at kravet var gjenstand for foreldelse. Høyesterett la vesentlig vekt på at kravet om betaling av premie var den dominerende virkning av etterinnmeldingen. Krav om betaling av pensjonspremie er gjenstand for foreldelse etter foreldelsesloven § 1. Dermed kunne etterinnmelding først skje fra et tidspunkt tre år før foreldelsen ble avbrutt ved stevning, ikke fra tidspunktet for fast ansettelse.

Lagmannsretten: Lønnsinnplassering basert på ansiennitet og pensjonsrettigheter fra tidligere arbeidsgiver falt bort ved virksomhetsoverdragelse

Den 5. september 2023 avsa Hålogaland lagmannsrett dom (LH-2023-54199) om arbeidstakeres rettigheter ved en virksomhetsoverdragelse der piloter og redningsmenn i Lufttransport AS ble overført til CHC Helikopter Service AS. CHC valgte å reservere seg mot å bli bundet av tariffavtaler som Lufttransport var bundet av. Lagmannsretten kom for det første til at arbeidstakernes samlede ansiennitet ikke fikk betydning for lønnsinnplasseringen i CHC, ettersom CHCs lønnsinnplassering medførte at de ansatte fikk samme eller noe høyere lønn enn de hadde hatt hos Lufttransport. Lagmannsretten kom for det andre til at en kompensasjonsordning for overgang fra ytelsespensjon til hybdridpensjon falt bort ved virksomhetsoverdragelsen, da den var omfattet av unntaket i arbeidsmiljøloven § 16-2. Dermed fikk arbeidstakerne verken medhold i spørsmålet om lønnsinnplassering eller om pensjonsordning. Dommen er anket til Høyesterett.

Lagmannsretten: seksuell trakassering – ugyldig oppsigelse av en arbeidstaker som hadde trakassert en lærling seksuelt

Borgarting lagmannsrett avsa den 4. september 2023 dom (LB-2023-5252913) hvor oppsigelsen av en arbeidstaker ble kjent ugyldig, selv om arbeidstakeren ble funnet skyldig i seksuell trakassering av en lærling etter likestillings- og diskrimineringsloven § 13 tredje ledd. Lagmannsretten la vekt på karakteren av trakasseringen, passivitet fra arbeidsgiver og at arbeidsgiver hadde relevante handlingsalternativ til oppsigelsen.

Lagmannsretten: Skade på vei fra hjemmekontor til annet arbeidssted ble ikke dekket av yrkesskadedekningen

Den 24. mars 2023 avsa Hålogaland lagmannsrett dom (LH-2022-132150) der spørsmålet var om skade som arbeidstaker pådro seg på vei til bilen på reise mellom hjemmekontor og et annet arbeidssted var dekket av yrkesskadeforsikring. Avgjørelsen ble avsagt under dissens 2-1 der flertallet kom til at arbeidet på hjemmekontor ikke var nødvendig den aktuelle morgenen, slik at yrkesskadedekningen ikke var aktivert på skadetidspunktet. Dommen ble anket til Høyesterett, men ble nektet fremmet og er derfor rettskraftig.

Datatilsynets veileder om overvåkning av ansattes bruk av elektronisk utstyr

Utgangspunktet etter forskrift om arbeidsgivers innsyn i ansattes e-postkasse og annet elektronisk lagret materiale er at overvåkning av ansattes bruk av elektronisk utstyr er forbudt. Datatilsynet har utarbeidet en veiledning for når forbudet mot overvåkning gjelder og hvilke unntak som finnes.

Veilederen viser at arbeidsgivere må foreta en grundig vurdering ved innføring av teknologiske verktøy for å vurdere om bruken vil innebære overvåkning av ansatte, om formålet faller innenfor unntaksbestemmelsene og om bruken er i tråd med personvernregelverket (herunder om bruken av verktøyet er nødvendig for å oppnå formålet). Innføring av denne type verktøy vil også utgjøre kontrolltiltak og arbeidsmiljølovens regler om kontrolltiltak (blant annet om drøfting og informasjon) må følges.

Nytt innen innleiereglene

Lovforslag: Unntak fra nye innleieregler innen arrangementsbransjen

Fra 1.april 2023 trådte de de nye reglene om innstramming i adgangen i innleie i kraft, hvilket blant annet innebærer at adgangen til innleie basert på midlertidig behov er fjernet. Innleie er fortsatt tillatt for andre formål, herunder for vikariater og praksisarbeid.

Det er vedtatt unntak fra innstrammingene for tariffbundet virksomhet som inngår avtale med tillitsvalgte, innleie av rådgivere og konsulenter og innleie til helse- og omsorgstjenesten.

Se våre tidligere nyhetsbrev om lovendringene og forskriftsunntakene publisert 21. januar 2022 og 19. oktober 2022.

Regjeringen har sendt på høring et forslag som innebærer et nytt begrenset unntak fra innleiereglene for virksomheter innen arrangementsbransjen. Behovet for unntaket er begrunnet i at deler av arrangementsbransjen karakteriseres av svært kortvarige arbeidskraftbehov, ofte kun noen timer eller dager av gangen.

Regjeringens veileder for innleiereglene

Regjeringen har utarbeidet en veileder for innleiereglene, med fokus på de nye reglene som har trådt i kraft.

Veilederen gir særlig nyttige avklaringer knyttet til adgangen til tidsbegrenset innleie ved avtale mellom arbeidsgiver og tillitsvalgt i virksomhet som er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett (arbeidsmiljøloven § 14-12 (2).  Regjeringen presiserer i veilederen at loven ikke stiller krav om at avtale må inngås med fagforeningstillitsvalgte, slik at avtalen også kan inngås med lokale tillitsvalgte, så lenge disse representerer et flertall av den arbeidstakerkategori innleien gjelder. Regjeringen gir også retningslinjer for hvordan man skal vurdere hvem som anses representativ.

Veilederen gir også nyttige retningslinjer for vurderingen av hvilke type tjenester som faller inn under særregelen for innleie av arbeidstaker med spesialistkompetanse. Regjeringen uttaler blant annet at en ekspert/spesialist som yter konsulent- og rådgivningstjeneste gjerne arbeider med en stor grad av selvstendighet og uavhengighet overfor kunden.

Videre gir veilederen retningslinjer for hvilke momenter som skal vektlegges og hvordan virksomhetene skal vekte momentene og foreta en helhetsvurdering av om en kontrakt er en innleie- eller entreprisekontrakt.  Regjeringen gir særlige retningslinjer for hvordan kontrakter som innebærer løpende tjenester skal vurderes, blant annet vurderingen av om tjenesteelementet eller arbeidskraft utgjør den dominerende del av leveransen.

ESA mener innstrammingene i innleiereglene er i strid med EØS-regelverket

Den 19. juli åpnet EFTAs overvåkningsorgan (ESA) sak mot Norge ved et “letter of formal notice”. ESA konkluderer med at innstrammingene, både når det gjelder (i) å ta bort den generelle adgangen til innleie for arbeid av midlertidig karakter og (ii) totalforbudet mot innleie av arbeidskraft til byggeplasser i Oslo/Viken/tidligere Vestfold er i strid med Vikarbyrådirektivet og EØS-avtalen.

ESA uttaler blant annet følgende:

Publisert: 

Sist oppdatert: