Nytt høringsnotat: Regjeringen foreslår lovendringer for å gjennomføre to EU-direktiver på opphavsrettens område

Forslaget innebærer en rekke endringer i åndsverkloven, og enkelte endringer i lov om kollektiv forvaltning av opphavsrett og tvisteloven, og vil ha betydning for mange næringsdrivende, men kanskje særlig for virksomheter som driver kringkasting og deler beskyttet innhold over landegrenser og for publisistisk virksomhet.

Kultur- og likestillingsdepartementet sendte 22. november 2023 ut et omfattende høringsnotat med forslag til en lang rekke viktige lovendringer for å implementere nett- og videresendingsdirektivet (EU) 2019/789 og digitalmarkedsdirektivet (EU) 2019/790.

Digitalmarkedsdirektivets formål er å harmonisere lovgivningen om opphavsrett og nærstående rettigheter i det indre markedet, med hensyn til digital og grensekryssende bruk av beskyttet innhold.

Nett- og videresendingsdirektivet har til formål å øke tilgangen til kringkastingsprogrammer fra andre medlemsland ved å lette rettighetsklareringen av opphavsrettslig beskyttet innhold i slike programmer.

Forslaget innebærer hovedsakelig endringer som direkte gjennomfører direktivene. Enkelte direktivbestemmelser er frivillige, eller anses allerede å være gjeldende etter norsk rett, og er derfor ikke foreslått innført. For eksempel er ikke digitalmarkedsdirektivet artikkel 16 om frivillig endring i fordeling av nasjonale kompensasjonsordninger for bruk etter fribruksregler, foreslått gjennomført.

Implementering av nett- og videresendingsdirektivet innebærer forslag om 18 endringer i åndsverkloven. Det mest sentrale er forslaget til ny § 115 a om at opprinnelseslandsprinsippet også skal gjelde for kringkastingsforetaks nettspillere. Rettighetene som trengs for å tilgjengeliggjøre innholdet i EØS-området må da bare klareres i landet der foretaket har sitt hovedsete.

Begge direktiver inneholder bestemmelser som krever innføring av en ny form for alternativ tvisteløsning for behandling av enkelte tvister. Det foreslås at Vederlagsnemnda endrer navn til Opphavsrettsnemnda, og gis en utvidet kompetanse til å behandle tvister. Opphavsrettsnemnda vil kunne gjennomføre alminnelig nemndsbehandling, mekling og behandle tvister iht. direktivforpliktelsene, og om rimelig vederlag, lisensvilkår og brukerens rapporteringsplikt.

Forslaget klargjør også forholdet mellom tvistelovens regler om forliksrådsbehandling og åndsverklovens regler om tvungent verneting. Det foreslås en endring i tvisteloven § 6-2 som vil innebære at saker etter åndsverkloven og lov om kollektiv forvaltning av opphavsrett ikke skal behandles i forliksrådet.

Nedenfor følger en overordnet oppsummering av de sentrale endringene som foreslås for å gjennomføre digitalmarkedsdirektivet:

Publisert: 

Sist oppdatert: