Eiendom & ESG – status og nyheter Q1 2024

I dette nyhetsbrevet oppsummerer vi siste nytt knyttet til bærekraft i eiendomsbransjen fra et juridisk perspektiv.

Taksonomien og nye tekniske kriterier

De tekniske kriteriene for taksonomiens fire siste bærekraftsmål er vedtatt og gjelder i EU fra 1. januar 2024. Disse må innlemmes i EØS-avtalen, og deretter gjennomføres i forskrift fra Finansdepartementet før de trer i kraft i Norge. Finansdepartementet har uttalt at de ikke kan anslå når rettsaktene vil bli innlemmet i EØS-avtalen, men har oppfordret norske foretak til å inkludere informasjon om de nye taksonomiaktivitetene i rapporteringen for regnskapsåret 2023 på frivillig basis.

For eiendomssektoren innføres det tekniske kriterier for bærekraftsmålet “omstilling til en sirkulær økonomi” med fokus på gjenbruk og resirkulering.

CSRD

EUs bærekraftsdirektiv, Corporate Sustainability Reporting Directive, forkortet CSRD, trådte i kraft i EU den 5. januar 2023. Formålet med direktivet er å legge til rette for en omstilling til bærekraftig økonomi i tråd med European Green Deal.

Finansdepartementet har uttalt at det tas sikte på at reglene skal begynne å gjelde samtidig som i EU, der gjennomføring er forventet i løpet av første halvår 2024. Med CSRD blir bærekraftsrapporteringen mer detaljert, og informasjonen skal inn i årsberetningen.

Nytt bygningsenergidirektiv

Et av direktivene med relevans for eiendomssektoren som har fått mest oppmerksomhet her i Norge, er forslag til nytt bygningsenergidirektiv (også omtalt som EPBD) som blant annet gjelder energieffektivisering av bygg. Torsdag 7. desember 2023 kom Europaparlamentet og Rådet frem til en uformell politisk overenskomst knyttet til bygningsenergidirektivet. Denne utviklingen gjør at det nå er mulig å se konturene av det endelige regelverket. Kravet om at alle nye bolig- og næringsbygg skal være nullutslippsbygg fra 1. januar 2030 synes å opprettholdes i tråd med tidligere forslag. For eksisterende næringsbygg ligger det nå an til at medlemslandene må sørge for at de 16 % dårligst presterende byggene blir renovert innen 2030, og de 26 % dårligst presterende byggene innen 2033. Det gjenstår å se i hvilken grad det nye direktivet får betydning i Norge.

Den uttalte enigheten mellom Europaparlamentet og Rådet er et langt skritt i retning av et nytt bygningsenergidirektiv. Industri-, forsknings- og energikomiteen (ITRE) i Europaparlamentet ga sin godkjennelse den 15. januar 2024, noe som markerer det første steget i den formelle godkjenningsprosessen. Det neste steget nå er at Europaparlamentet i mars 2024 skal stemme over de nye retningslinjene i plenum og formalisere dette i et vedtak.

Endringer i fornybardirektivet

Et annet direktiv som spiller en viktig rolle i EUs ambisjon om å bli det første klimanøytrale kontinentet er fornybardirektivet. Den seneste utviklingen på området er at fornybardirektivet har blitt ytterligere revidert i 2023. For Norges del er fornybardirektivet fra 2018 imidlertid fortsatt i EØS-prosess og til vurdering for innlemmelse i EØS avtalen.

Endringer i energieffektiviseringsdirektivet

EUs første energieffektiviseringsdirektiv (2012/27/EU), som ble vedtatt i EU i 2012 og revidert i 2018, er i formell EØS-prosess, men foreløpig ikke innlemmet i EØS-avtalen. EU har ytterligere revidert direktivet, senest i september 2023, som er trådt i kraft i EU. Dette direktivet er også en del av “Fit for 55”-pakken og øker EUs ambisjoner om energieffektivitet betydelig, bl.a. ved å etablere “energieffektivitet først” som et grunnleggende prinsipp i EUs energipolitikk. For Norges del er energieffektiviseringsdirektivet fra 2023 nylig lagt ut på høring med høringsfrist 12. mars 2024.

Status åpenhetsloven

Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022. Formålet med loven er å fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og å sikre allmennheten tilgang til informasjon om disse temaene. Derfor pålegges virksomhetene å gjennomføre aktsomhetsvurderinger og redegjøre for disse gjennom årlig rapportering. I tillegg etablerer loven en plikt til å gi informasjon ved forespørsel.

Omtrent 9 000 norske virksomheter omfattes i dag av loven. Mer enn en femtedel av disse selskapene er knyttet til eiendomssektoren, som er en bransje hvor risikoen for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold ofte betegnes som høy.

En sosial taksonomi

Tradisjonelt har det vært et større fokus på miljø og selskapsstyring enn på den sosiale dimensjonen av bærekraftsbegrepet. Dagens utvikling viser at dette er i ferd med å endre seg. Den 28. februar 2022 publiserte EUs ekspertgruppe for bærekraftig finans, også kjent som Platform on Sustainable Finance, en sluttrapport med forslag til en taksonomi for sosial bærekraft. Foreløpig er det ingen indikasjoner på at en sosial taksonomi vil bli innført i EU med det første. Rapporten og forslaget ligger nå til vurdering hos EU-kommisjonen.

Publisert: 

Sist oppdatert: