Beskatning av indre selskaper: utviklingstrekk og konsekvenser av dom fra Borgarting lagmannsrett

Borgarting lagmannsrett har avsagt en dom om skattlegging av uttrådte partnere i indre selskap, som gjaldt overskudd partnerne mottok etter uttreden. I dette nyhetsbrevet gir vi en oppsummering av reglene som gjelder for skattlegging av indre selskaper, samt konsekvensene av dommen.

Indre selskaper er en utbredt selskapsform innen blant annet konsulent-, advokat- og meglervirksomhet. For sistnevnte har det imidlertid oppstått en usikkerhet om bruk om selskapsformen i senere tid. Finanstilsynet har pålagt flere meglerhus å endre organisasjonsform for å oppfylle krav til verdipapirforetaks organisering av konsesjonspliktig virksomhet, som ble opprettholdt av Oslo tingrett i en dom fra 2024. Dommen er imidlertid anket. I januar ble det også avsagt en dom fra Borgarting lagmannsrett som vil kunne ha betydning for skattlegging av indre selskapsdeltakere ved partneres uttreden (omtalt nedenfor).

Den indre selskapsformen er preget av stor avtalefrihet og fleksibilitet, og det er i stor utstrekning mulig å skreddersy organiseringen i selskapsavtalen. Et indre selskap er et «selskap som ikke opptrer som sådant«, jf. selskapsloven § 1-2. Selskapslovens regler kommer som et utgangspunkt til anvendelse for indre selskaper, men likevel slik at en rekke bestemmelser kan fravikes i selskapsavtalen mellom partene. Den indre selskapsformen har historisk også ofte blitt omtalt som en gunstig selskapsform skattemessig. Generelt gjelder imidlertid de samme skattereglene for indre selskaper og andre såkalt «deltakerlignede selskaper» som eksempelvis ansvarlige selskaper (ANS og DA).

I dette nyhetsbrevet vil vi gjøre nærmere rede for enkelte av de sentrale skattemessige aspektene ved beskatningen av indre selskaper.

Publisert: