Olav arbeider hovedsakelig med tvisteløsning og rådgivning i selskaps-, verdipapir- og erstatningsrett. Han har særlig erfaring med aksjonærkonflikter og ansvarssaker, inkludert styreansvar, profesjonsansvar og informasjonsansvar. Han har i de senere år arbeidet mye med tvistesaker i bank- og finanssektoren.
Olav har en ph.d.-grad fra Universitetet i Bergen med avhandlingen «Tilretteleggeransvar – Verdipapirforetaks erstatningsansvar ved tilrettelegging av aksjeemisjoner». Han er også forfatter av flere artikler på sine spesialområder. Olav har møterett for Høyesterett og har der prosedert flere prinsipielle saker innenfor sine fagområder.
Han er rangert som en av Norges ledende eksperter på prosedyre og tvisteløsning av de anerkjente rankingbyråene Chambers and Partners og Legal 500.
Utmerkelser, arbeidserfaring, verv og utdanning
- Band 3, Chambers Europe, Dispute Resolution, 2024
- Band 3, Chambers Global, Dispute Resolution, 2024
- Band 3, Chambers Global, Dispute Resolution, 2023
- Band 3, Chambers Europe, Dispute Resolution, 2023
- Band 3, Chambers Global, Dispute Resolution – Norway, 2022
- Band 3, Chambers Global, Dispute Resolution – Norway, 2021
- Band 3, Chambers Europe, Dispute Resolution – Norway, 2020
- Partner, Wiersholm, 2008
- Doktorgradsstipendiat, Handelshøyskolen BI, 2003
- Advokat, Wiersholm, 1999
- Dommerfullmektig, Oslo tingrett, 1997
- Advokatfullmektig/Advokat, Thommessen Krefting Greve Lund AS, 1996
- Ph.D., Universitetet i Bergen, 2009
- Cand. jur., Universitetet i Oslo, 1995
Utvalgte prosjekter
Bistand til Deutsche Bank i omfattende rettsprosesser i forbindelse med inndrivelse av krav på ca. USD 300 millioner mot Alexander Viks tidligere holdingselskap Sebastian Holding Inc. (SHI), derunder sak om utlegg i samtlige aksjer i det norske IT-selskapet Confirmit AS. Disse aksjene ble overført fra SHI til selskapets aksjonær Alexander Vik og videre til hans far, Erik Martin Vik, gjennom transaksjoner som Deutsche Bank hevder er fiktive (pro forma). Spørsmålet var om det var SHI som var den reelle eier av Confirmit-aksjene slik at banken kunne tvangsselge aksjene for å dekke sitt krav, eller om aksjene i virkeligheten var eid av Erik Martin Vik, og dermed ikke kunne tas beslag i av banken. Høyesterett behandlet saken i juni 2018. Høyesterett satte lagmannsrettens tidligere avgjørelse til side og sendte saken tilbake til lagmannsretten. Dette var en viktig seier for banken, og Høyesteretts avgjørelse fastsetter flere rettsprinsipper med presedens i norsk rett. I februar 2019 fastslo lagmannsretten at SHI var eier av Confirmit-aksjene, og at banken dermed kunne tvangsselge aksjene. Denne avgjørelsen er rettskraftig. Tvangssalget startet i juni 2019, med finansieringsselskapet ABG Sundal Collier oppnevnt som medhjelper. Wiersholm har i løpet av tvangssalgsprosessen bistått banken i forbindelse med en rekke klager mot tvangssalgsprosessen fra SHI, Erik Martin Vik, Erik Martin Viks barnebarn Caroline Vik og andre. Aksjene ble 14. februar 2020 solgt til private equity-firmaet Verdane. Dette var første gang en britisk rettsavgjørelse ble fullbyrdet et annet sted i verden. Wiersholm bistår nå banken i et erstatningskrav mot SHI, Erik Martin Vik m.fl. vedrørende reduksjonen i salgsprisen som deres hindringer førte til.
Representerte Danske Bank for Høyesterett i sak mot Bremanger kommune. Saken gjaldt gyldigheten av noen avtaler om rentederivater (swapsjoner) inngått mellom banken og kommunen med en markedsverdi på ca. kr. 130 millioner. Banken fikk enstemmig medhold i Høyesterett om at avtalene var gyldige.
Bistand til tidligere styremedlemmer i Troms Kraft AS og det svenske datterselskapet Kraft & Kultur AB i forbindelse med en sak for Oslo tingrett om styreansvar for et krav på ca. kr. 1,7 milliarder. PWC krevde regress fra styremedlemmene for et krav fra Troms Kraft etter tap i det svenske datterselskapet. Saken ble forlikt etter rettsmekling.