Transfer Pricing Forum 2025

Wiersholm arrangerer for åttende gang Transfer Pricing Forum og ledes av våre internprisingseksperter med partner Andreas Bullen og specialist counsel Per Westvang.
Årets hovedtema vil være immaterielle eiendeler og internprising, hvor vi vil ta opp en rekke høyaktuelle spørsmål. Ved internprising av immaterielle eiendeler (IP) ligger mye av arbeidet før man overhodet kommer til spørsmål om prising og verdsettelse. For det første må konsernets IP identifiseres, herunder produksjons-IP (som benyttes i produksjon av konsernets varer og tjenester), produkt-IP (som f.eks. kan regulere produktets innhold og utseende) og markedsførings-IP (som brukes ved salg og markedsføring av varer og tjenester). I denne prosessen er det viktig å avklare hvilken IP som er verdifull – en eiendel får ikke høy verdi bare fordi den er immateriell.
For det andre må konsernet gjøre seg opp en mening om hvilket eller hvilke selskaper som eier den IP som inngår i TP-analysen, hvilket blant annet kan styres av avtaler og hvilke konsernselskap som har dekket kostnadene knyttet til den aktuelle IP.
For det tredje må det avklares hvilke konsernselskaper som har bidratt til å utvikle, forbedre, vedlikeholde, beskytte og utnytte ulike typer IP. Denne analysen omtales gjerne som en DEMPE-analyse (som er en forkortelse for development, enhancement, maintenance, protetction og exploitation). Desto større DEMPE-bidrag et konsernselskap har ytt, desto større andel av IP-fortjenesten skal selskapet tilordnes. Skatteetaten har gitt uttrykk for at mange norske konserner har mangelfulle DEMPE-analyser i sin TP-dokumentasjon. Vi vil derfor rette særlig fokus mot DEMPE-analysen, og blant annet belyse hvordan DEMPE-analyser bør bygges opp, hvordan de ulike DEMPE-bidragene bør analyseres, og hvor detaljert analysen må gjøres (granulering). Vi vil også belyse forholdet mellom DEMPE-analyser og analyser av funksjoner, eiendeler og risiko (FAR-analyser, som er en forkortelse for functions, assets og risks). Mens objektet for DEMPE-analysen er en eiendel, er objektet for FAR-analysen en transaksjon. Det er imidlertid en glidende overgang, fordi det enkelte DEMPE-bidrag kan utføres i form av konserninterne transaksjoner (f.eks. oppdragsforskning).
Etter at disse grunnleggende analysene er gjennomført, oppstår det også en rekke andre spørsmål, først og fremst hvordan konserninterne IP-transaksjoner skal prises (som vil belyses gjennom case studies), men også hvordan slike transaksjoner skal dokumenteres i konsernets TP-dokumentasjon.
TP-forum 2025 blir et av årets høydepunkt for alle som er interessert internprising, og vi håper å se deg på Grand Hotel den 19. september!
Program
Temaet belyses av Wiersholms Andreas Bullen (partner (PhD)) og Per Westvang (specialist counsel)
Underdirektør i skatteetaten, Fabian Storm Mikarlsen, deler synspunkter på hvordan TP-dokumentasjonen av IP bør utformes, særlig med sikte på DEMPE-analyser. Hva forventer skatteetaten at dokumenteres og på hvilket detaljnivå?
En av Danmarks fremste eksperter på internprising, Jacob Bundgaard, Managing director i Corit Advisory i København, Professor, Ph.D, gir oss et komparativt dansk perspektiv på internprising av immaterielle eiendeler. Innlegget vil blant annet adressere forholdet mellom skattemessig eierskap og DEMPE-analyser fra et dansk perspektiv, herunder:
- Hvordan bestemmes eierskap til immaterielle eiendeler for internprisingsformål i Danmark?
- Hva er forholdet mellom eierskap til IP og DEMPE-bidrag?
Vi vil i denne delenta for oss et utvalg av IP-transaksjoner, og belyse hvilken TP-metodikk som er best egnet til å prise transaksjonskategorien.
Temaet belyses av Wiersholms Andreas Bullen (partner (PhD)) og Per Westvang (specialist counsel)
Case 1: Prising av forskningstjenester basert på kostnadsbaserte metoder
Case 2: Prising av lisensavtaler basert på CUP-metoden
Case 3: Prising av lisensavtaler basert på profit-split metoden
Åpent seminar
Seminaret er særlig tilpasset representanter fra næringslivet, herunder ansatte i økonomiavdelinger, juridiske avdelinger, skatteavdelinger og andre enheter som jobber med skattespørsmål og internprising, men antas å ha interesse for alle som arbeider med internprising og skatt. Seminaret er åpent for alle.
Deltakeravgift
Seminaret koster 5 590 kroner. Beløpet vil bli fakturert etter at påmeldingsfristen går ut 5. september 2025. Vi gjør derfor oppmerksom på at påmeldingen blir bindende to uker før seminardatoen.
Dato
Grand Hotel Oslo, Karl Johans gt. 31, 0159 Oslo
Deltakelse
Fysisk deltakelse
Konferanse
Pris
5 590 KR