Nytt innen arbeidsrett Q1 2025

Vår faggruppe for arbeidsrett har i dette nyhetsbrevet oppsummert lovforslag og rettspraksis fra årets første kvartal. I dette kvartalet har departementet lagt frem lovproposisjon om endringer i arbeidsmiljølovens regler om krav til det psykososiale arbeidsmiljøet, som har stor relevans for alle arbeidsgivere og arbeidstakere. I tillegg omtaler vi en fersk Høyesterettsavgjørelse, samt ny og interessant lagmannsrettspraksis.

Lovendring: Proposisjon om lovfesting av nærmere krav til det psykososiale arbeidsmiljøet

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har lagt frem forslag til endringer i arbeidsmiljøloven § 4-3 om krav til det psykososiale arbeidsmiljøet. For det første så foreslås det å ta inn et nytt ledd i § 4-3 som slår fast at «arbeidet skal organiseres, planlegges og gjennomføres slik at de psykososiale arbeidsmiljøfaktorene i virksomheten er fullt forsvarlige ut fra hensynet til arbeidstakernes helse, sikkerhet og velferd.» For det andre så foreslås det å ta inn et nytt andre ledd som angir flere psykososiale arbeidsmiljøfaktorer som virksomhetene bør rette oppmerksomhet mot i sitt forebyggende arbeidsmiljøarbeid. Dette gjelder:

Departementet har lagt til grunn at lovforslaget kun er presiserende og utdypende og ikke innebærer noe materiell endring av gjeldende rett. Vår vurdering er likevel at særlig opplistingen av arbeidsmiljøfaktorene i andre ledd vil kunne innebære at forhold som ikke tidligere ville vurderes som brudd på arbeidsmiljøloven § 4-3 nå vil vurderes som dette og at bestemmelsen derfor kan lede til økt konfliktnivå i personalsaker, flere varslingssaker med påstander om brudd på arbeidsmiljøloven, samt flere saker for retten knyttet til arbeidsmiljø.

Les hele proposisjonen her.

Høyesterett: Klargjøring av vilkårene for pensjonsgivende inntekt etter Statens pensjonskasse

Høyesterett har i dom av 3. april 2025 avgjort at fartøy- og vakttillegg for tjeneste i Kystvakten skal regnes som pensjonsgivende inntekt i henhold til lov om Statens pensjonskasse § 11 andre ledd. Dommen bidrar til å klargjøre vilkårene for når inntekt skal anses for å være en del av den «faste» arbeidsinntekten etter bestemmelsens første ledd, og når tillegg utgjør «varierende inntekt» og «tillegg til inntekten», som etter annet ledd kun inngår i pensjonsgrunnlaget dersom dette er fastsatt i en tariffavtale.

Dommen i sin helhet kan leses her.

Lagmannsretten: Solist klassifisert som oppdragstaker og ikke arbeidstaker

Borgarting lagmannsrett avsa den 27. januar 2025 dom i en sak mellom en sopran og Solistkoret (LB-2024-85425). Spørsmålet var om sopranen skulle anses som arbeidstaker eller oppdragstaker. Lagmannsretten konkluderte med at sopranen var å anse som oppdragstaker, og la avgjørende vekt på hennes frihet til å velge oppdrag og hennes innflytelse over korets virksomhet og egne rammebetingelser.

Dommen er anket til Høyesterett og føyer seg inn rekken av nyere avgjørelser som har behandlet klassifiseringsspørsmål og konsekvensene av feilklassifisering av arbeidstakere, som Ishavskatedral-saken (omtalt i vårt nyhetsbrev i Q3 2023) og Recovery-saken (omtalt i vårt nyhetsbrev i Q4 2024).

Lagmannsretten: Oppsigelser grunnet sykefravær ble kjent ugyldige

Lagmannsretten har i årets første kvartal avsagt to dommer om oppsigelse grunnet sykefravær. I begge sakene ble arbeidstaker sagt opp som følge av sykefravær etter utløpet av verneperioden på ett år. Begge oppsigelsene ble kjent ugyldige. I den første saken var det avgjørende at arbeidsgiver ikke hadde oppfylt sin tilretteleggingsplikt. Plikten ble i den andre saken derimot ansett oppfylt, men lagmannsretten mente likevel at det var urimelig å si opp arbeidstakeren grunnet alder og ansiennitet.

Dommene er ikke rettskraftige.

Publisert: