Høyesterett: Gjestens gavehensikt forhindrer trekk i tips uten avtale med de ansatte

Høyesterett avgjorde i dom av 20. april 2023 (HR-2023-728-A) at Hotel Bristol AS og Oslo Plaza Hotel AS ikke kan foreta trekk i tips til dekning av arbeidsgiveravgift og administrasjonskostnader påført som følge av hotellenes tipsordning. Hva er dommens rekkevidde og betydning?

Arbeidsgivere står etter dommen igjen med tre alternativer i relasjon til de ansatte: 1) De kan tillate tipsordning og selv bære kostnadene forbundet med tips, 2) de kan nekte tips, 3) de kan drøfte med de ansatte og innhente samtykke fra dem til en trekkordning.

Dommen kan i sin helhet leses her: HR-2023-728-A (Lovdata)

Sakens bakgrunn

Saken har sin bakgrunn i endringer i skatte- og avgiftsregler trådt i kraft den 1. januar 2019, som medførte nye forpliktelser for arbeidsgivere ved behandlingen av tips. Arbeidsgivere ble bl.a. forpliktet til å “rapportere, foreta forskuddstrekk og betale arbeidsgiveravgift av tips som tilfaller den ansatte”. Regelendringene har påført arbeidsgivere kostnader ved å ha en tipsordning.

For å opprettholde tipsordningen ved sine hoteller, gjorde Hotel Bristol og Oslo Plaza fratrekk i tips for påførte kostnader, før det resterende beløpet ble utbetalt til de ansatte. Ansatte ved Hotel Bristol og Oslo Plaza saksøkte sine arbeidsgivere for det de mente var ulovlig trekk i tips, med krav om erstatning for tapet.

Oslo tingrett kom til at de ansatte ved hotellene ikke hadde rettskrav på tips, og at de i den grad de mottok tips, måtte godta trekk for arbeidsgivers utgifter. Borgarting lagmannsrett kom til motsatt resultat. Høyesterett kom til samme resultat som lagmannsretten og opprettholdt i det vesentligste lagmannsrettens vurdering.

Høyesteretts vurdering

Som rettslig utgangspunkt legger Høyesterett til grunn at tips er en påskjønnelse fra gjesten til de ansatte, og ikke en betaling til virksomheten. Høyesterett slår fast at de ansatte på dette grunnlaget har et privatrettslig krav på å få tipsen utbetalt fra arbeidsgiver. Ifølge Høyesterett endret ikke regelendringene i 2019 det rettslige utgangspunktet.

I spørsmålet om arbeidsgivere kan gjøre fradrag i innbetalt tips for arbeidsgiveravgift og administrasjonskostnader, vurderer Høyesterett om fratrekket ligger innenfor rammene av arbeidsgivers styringsrett. Sentralt i vurderingen står avgjørelsens grunnpremiss; forutsetningen om at gjesten kun har gavehensikt overfor de ansatte og ikke overfor virksomheten. I tillegg finner Høyesterett at arbeidsgivers regulering av tips ikke har tilstrekkelig betydning for de ansattes utførelse av arbeidsoppgaver til at håndteringen vil ligge innenfor styringsretten.

Høyesterett sammenligner deretter tips med lønn og konkluderer med at

tips kan karakteriseres som et lønnselement, og har derfor i noen grad da også på dette grunnlag beskyttelse mot ensidige endringer fra arbeidsgiveren i kraft av styringsretten.

Høyesterett avviser Hotel Bristols og Oslo Plazas argument om at adgangen til å forby tips, gir adgang til det mindre; å sette som betingelse for tips, at det gjøres fradrag for arbeidsgiveravgift og administrasjonskostnader. Samlet konkluderer Høyesterett med at hotellenes fratrekk faller utenfor rammen for arbeidsgivernes styringsrett og at trekk derfor ikke er rettmessig.

I relasjon til to arbeidstakere som var ansatt etter innføring av trekkordningen, uttaler Høyesterett at det ikke for Høyesterett var bevist at trekkordningen var tatt opp med dem i forbindelse med ansettelsen, og at de ikke hadde positivt samtykket til trekk.

Dommens betydning

Dommen slår fast at tips som utgangspunkt er et gode den ansatte skal motta ubeskåret, og at en tipsordning dermed vil være en utgift for arbeidsgiver. Høyesterett åpner likevel for at trekk kan foretas, forutsatt at trekkordningen diskuteres med de ansatte og at de ansatte positivt samtykker til trekk.

Det er videre ikke bestridt at arbeidsgivere kan avstå fra å ha en tipsordning i virksomheten. Arbeidsgivere kan altså velge å forby de ansatte å motta tips, en løsning som etter dommen trolig vil bli langt mer utbredt enn i dag og gi bortfall av tipsinntekt i sin helhet for ansatte.

Når det gjelder Høyesteretts uttalelser om rekkevidden av arbeidsgivers styringsrett, mener vi at disse må ses i lys av Høyesteretts forutsetninger om at tips er en gave fra gjest til ansatte og ikke en ytelse fra arbeidsgiver til arbeidstaker. En sidestilling av lønn og tips fremstår også motstridende, ettersom Høyesteretts rettslige utgangspunkt nettopp er at tips er en gave fra gjest til ansatt, og ikke en innbetaling til virksomheten som så skal utbetales som lønn. Høyesteretts uttalelser om arbeidsgivers styringsrett over tips er etter vårt syn ikke overførbare på ytelser fra arbeidsgiver til arbeidstaker.

Publisert: 

Sist oppdatert: