Andreas arbeider særlig med internprising, internasjonal skatterett, norsk bedriftsskatterett og EØS-skatterett. Han bistår en rekke selskaper med internprising, inkludert valg av virksomhetsstruktur, utarbeidelse av konserninterne avtaler og internprisingsdokumentasjon, klagesaker og rettsaker.
Andreas har skrevet doktorgradsavhandling (PhD) ved Universitetet i Oslo med tittelen «Arm’s length transaction structures: Recognising and restructuring controlled transactions in transfer pricing». Doktoravhandlingen ble tildelt Mitchell B. Carroll Prize av International Fiscal Association og European Academic Tax Thesis Award av EU-kommisjonen og den europeiske skatteprofessorforeningen. Han er også forfatter av boken «EU, EØS og skatt: De fire friheter og direkte beskatning» samt en rekke artikler om nasjonal og internasjonal skatterett, inkludert EØS-skatterett.
Av de anerkjente rankingbyråene Chambers and Partners og Legal 500, er Andreas rangert som en av Norges ledende eksperter på skatterett.
Utmerkelser, arbeidserfaring, verv og utdanning
- Leading Individuals, Legal 500, Tax, 2024
- Band 1, Chambers Europe, Tax, 2024
- Notable Practitioner, World Tax, Tax, 2024
- Band 1, Chambers Europe, Tax, 2023
- Leading individuals, Legal 500, Tax, 2023
- Topp 10, Advokatundersøkelsen, Finansavisen, Skatterett, 2023
- Band 1, Chambers Europe, Tax, 2022
- Band 2, Chambers Europe, Tax, 2021
- Band 2, Chambers Europe, Tax, 2020
- Mitchell B. Carroll Prize, International Fiscal Association, Doktorgradavhandling, 2010
- European Academic Tax Thesis Award, EU-kommisjonen og den europeiske skatteprofessorforeningen, Doktorgradsavhandling, 2010
- Partner, Wiersholm, 2013
- Stipendiat, Juridisk fakultet, Universitetet i Oslo, 2006
- Fast advokat, Wiersholm, 2002
- Styreleder, IFA Norge
- Redaksjonsrådsmedlem, Gyldendal Rettsdata: Skatterett
- Redaksjonsrådsmedlem, Skatterett: Tidsskrift for skatt og avgift
- Dr. juris, Universitetet i Oslo, 2010
- Cand. jur., Universitetet i Oslo, 2002
Utvalgte prosjekter
Bistand til Equinor ASA i forbindelse med en prinsipiell og kompleks skattesak om såkalt "tykk kapitalisering" av Equinor-konsernets finansieringsselskap i Belgia. Saken gjelder et endringsvedtak fra norske skattemyndigheter som går ut på at en betydelig andel av Equinor ASAs egenkapitalinnskudd i Equinor-konsernets finansieringsselskap i Belgia skal restruktureres til lån for skattemessige formål. Restruktureringen er søkt forankret i armlengdeprinsippet i skatteloven § 13-1 og i skatteavtalen mellom Norge og Belgia, og bakgrunnen for restruktureringen er at skattemyndighetene mener konsernets finansieringsselskap var "tykt kapitalisert", dvs. kapitalisert med en for høy andel egenkapital. Resultatet av vedtaket er at Equinor ASA tilordnes en renteinntekt på det restrukturerte lånet, som dermed tas til beskatning i Norge. Dersom vedtaket blir stående vil det medføre en betydelig økning av Equinor ASAs skattepliktige inntekt for de aktuelle inntektsårene. Equinor ASA bestrider skattekontorets konklusjoner i endringsvedtaket, og har brakt saken inn for Oslo tingrett. Saken reiser det svært prinsipielle spørsmålet om armlengdeprinsippet kan anvendes på egenkapitalinnskudd. Kjernen i armlengdeprinsippet er at konsernselskaper skal avtale samme priser og vilkår som avtaler i sammenlignbare transaksjoner mellom uavhengige parter. Armlengdetesten gir ingen mening på egenkapitalinnskudd, idet slike disposisjoner ikke kan forekomme mellom uavhengige parter. Under forutsetning av at dette prinsipielle spørsmålet besvares positivt reiser saken flere komplekse spørsmål knyttet til vurderingen av hvorvidt et selskap er tykt kapitalisert, og om fastsettelsen av en "armlengdes" egenkapitalandel for et selskap. Andreas Bullen og Wiersholm-partner Morten Goller er prosessfullmektiger for Equinor ASA i denne saken.
Bistand til Equinor Energy AS i forbindelse med selskapets skattesak om internprising av petroleumsproduktet C5+ (en form for forurenset nafta). Equinor Energy AS er Equinor-konsernets oppstrømselskap på den norske kontinentalsokkelen, og er underlagt det norske petroleumsskatteregimet med en skattesats på for tiden 78 prosent. Equinor Energy AS selger sine petroleumsprodukter til morselskapet Equinor ASA, som er underlagt det norske normalskatteregimet men en vesentlig lavere skattesats, for tiden 22 prosent. Internprisen på produktsalgstransaksjonene får således svært stor betydning for konsernets totale skattebelastning. Oljeskattekontoret hadde fattet et vedtak som la til grunn at Equinor Energy AS' internpris i perioden 2012-2014 på petroleumsproduktet C5+ var uriktig, hvilket ledet til en økning av selskapets skattepliktige inntekt med ca. 382 millioner kroner. Equinor Energy AS bestred oljeskattekontorets konklusjoner, og brakte vedtaket inn for domstolene. Andreas Bullen og Wiersholm-partner Morten Goller representerte Equinor Energy AS i Oslo tingrett. Equinor Energy AS fikk fullt ut medhold av tingretten som opphevet oljeskattekontorets vedtak. Tingrettens dom er påanket.
Bistand til Advokatforeningen i en prinsipiell sak om domstolenes adgang til å prøve nye rettslige anførsler i skattesaker. I mars 2020 avsa Borgarting lagmannsrett dom i en sak som gjaldt gyldigheten av Total E&P Norge AS' skattefastsettinger for årene 2007, 2008 og 2009. I dommen la lagmannsretten, i strid med tidligere rettspraksis, til grunn at skattyter ikke kunne fremsette nye rettslige anførsler under domstolsbehandlingen, selv om de rettslige anførslene var knyttet til faktiske opplysninger som hadde vært fremlagt for skattemyndighetene. Lagmannsrettens avgjørelse innebar dermed en innsnevring av muligheten til å få realitetsbehandlet nye rettslige anførsler ved domstolsprøvingen av skattevedtak. Advokatforeningens lovutvalg for skatterett, hvor blant annet Andreas er medlem, tok initiativ til at Advokatforeningen skulle inngi et innlegg, et såkalt "amicus curiae", om foreningens syn på denne delen av saken. Andreas var prosessfullmektig for Advokatforeningen.